Opleiding

Geaccrediteerde 2-jarige opleiding tot NFD-therapeut ( 62ECTS)

NFD

NFD staat voor Neuro Fascia Dynamics, dit is een nieuwe methode die ontwikkeld is door Mariette de Nes en is ontstaan door invloeden vanuit diverse technieken die onder andere gebruikt worden bij Santai Guasha behandelingen en Fascia release. In deze 2-jarige opleiding NFD-therapeut staat de werking, functionaliteit en behandeling van de fasciale verbindingen centraal.

 

Fascia
Pas zeer recent zijn er publicaties van wetenschappelijke onderzoeken over de fascie en de functie van dit wonderbaarlijke vlies. Met zijn bijzondere structuur, werking en kracht dat overal in het lichaam aanwezig is, alles omhult en verbindt en tegelijkertijd alles gescheiden en op zijn plek houdt.

Fascia is het energetische netwerk waarover prikkeloverdracht plaatsvindt naar onder andere de spieren en de hersenen. We kunnen gerust stellen dat zonder fascia geen leven mogelijk is!

 

Het fascienetwerk
Het fascienetwerk bestaat voor 70% uit “gebonden” water en dat geleidt energie als geen ander weefsel in het lichaam. Als er verstoringen optreden in het lichaam, pijn, ongemak en beperking van de bewegingen optreden dan is de fascia het weefsel waarop gewerkt gaat worden om de klacht te verhelpen.

Ook bij psychische problematiek speelt de werking van de fascie een grote rol doordat de fascia middels prikkeloverdracht over het “gebonden” waternetwerk contact maakt met de hersenen.

 

Kennis en kunde
Er is inmiddels zoveel kennis en kunde over te dragen over de fascia dat je door middel van lichaamsgerichte therapie vele hedendaagse lichamelijke en psychische klachten kunt behandelen met de NFD-methode.

 

Opleiding
De opleiding is bij uitstek geschikt voor therapeuten die de opleiding tot Santai Guasha therapeut hebben gevolgd bij Santai Opleidingen onder de bezielende leiding van Harris Sleegers, waar je een gedegen basis gelegd hebt om verder te kunnen groeien en een verdiepingsslag kan maken tot de NFD-therapeut.

 

Werking
De fascia maakt door zijn wonderbaarlijke werking een hele mooie en interessante overlap naar de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) door de ligging van de meridianen en de energetica daarvan.

Daar waar voorheen twijfels bestonden over het bestaan van de meridianen is door middel van wetenschappelijk onderzoek inmiddels aangetoond dat meridianen wel degelijk zichtbaar bestaan. In de 2-jarige opleiding komen beide werelden samen.

Inhoud lessen
In de lessen wordt aandacht besteed aan de opbouw van het skelet, de spieren, de functionaliteit en de verbindingen van de spieren met de fascia volgens de theorie van onder meer T. Myers, D. Lesondak en C. Stecco. Zij hebben duidelijk in beeld gebracht dat bepaalde spiergroepen als een soort wagonnetjes in verbinding staan door de fascie.

Die keten van spiergroepen worden in diverse trajecten uitgelegd en deze trajecten vinden hun overlap met de hoofdmeridianen en de tendomusculaire meridianen vanuit de TCG.

 

Twee werelden
Hoe bijzonder is het om in de behandeling van de patiënt twee werelden samen te laten komen en daardoor een complementaire behandeling te kunnen bieden die geweldige resultaten geeft op het gebied van diverse aandoeningen. Denk daarbij aan:

  • fibromyalgie
  • hoofdpijnen
  • rug- en nekklachten
  • arm- en been klachten
  • heupklachten, endometriose
  • tinnitus
  • voet – en hand problemen
  • hartkloppingen
  • luchtwegproblemen
  • enz.

Zo divers en zo fantastisch te behandelen door de nieuwe wetenschap over de werking van Fascia met de NFD-methode®.

Opleiding en praktijk

In de opleiding leer je de NFD-methode aan die elke les in de praktijk ingezet wordt. Je leert de trajecten van de spiergroepen, de onderlinge samenwerking, de functionaliteit, de ligging, werking van meridianen en de energetica gezien vanuit de TCG, veelvoorkomende klachten en de behandelprincipes daarvan. Naast de NFD-methode leer je acupunctuurpunten te behandelen met verblijfsnaaldjes, acupunctuurnaalden en acupressuur als sterke aanvullende behandeling van de hoofklacht met de NFD-methode.

 

Fysiek en psyche
Er wordt aandacht besteed aan zowel het fysieke aspect als de psyche van de mens in deze opleiding. Bij de psyche van de mens gaan we nader in op hoe overtuigingen ontstaan en kunnen belemmeren en zelfs kan leiden tot lichamelijke klachten. In de opleiding gaan wij deels in hoe de belemmerende overtuigingen omgezet kunnen worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de theorie van Byron Katie, Bruce Lipton, Paula Bartholomeus en andere vooraanstaande professionals.

 

Qi
Je maakt kennis met de werking van Qi (vitaliteit, energie) in het lichaam door middel van Qi Gong (bewegingsleer). Ook komt tijdens de opleiding diverse thema’s aan bod waaronder voeding, tongdiagnostiek en gelaatskunde.

 

Het 2e leerjaar
In het 2e jaar leer je een goed intakegesprek te voeren waarna een anamnese uitgevoerd wordt door houdinganalyse en spiertesten, vervolgens een juiste diagnose te stellen en een behandelplan met behandelprincipe te beschrijven en in de praktijk ook uit te voeren.

In het 2e jaar komen uitgebreid de diverse veel voorkomende klachten aan bod. De opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht. Kortom een heel leerzaam traject waarvan je na deze 2 jaar een vakbekwame en zelfverzekerde NFD-therapeut bent met een brede visie, kennis en kunde waarmee je in staat bent heel veel hedendaagse klachten succesvol te verhelpen.

Voor meer informatie en de lesdata kijk op deze pagina.

Beroepsverenigingen

Deze opleiding is door diverse beroepsverenigingen erkend als vakopleiding of als bij- en nascholing.

Inschrijven

 

Je krijgt niet automatisch een bevestiging van inschrijving vanuit het systeem. Wij proberen binnen 1 werkdag een persoonlijke bevestiging per mail te sturen.
het lesgeld dient voor aanvang betaald te zijn. Bij betaling in termijnen dien je rekening te houden dat de 1e en 2e lesdag in gelijkertijd worden gefactureerd.
Algemene voorwaarden zijn te lezen op de volgende pagina https://sympathosacademie.nl/algemene-voorwaarden/
Voer hier het volledige nummer in. bijvoorbeeld NL99RABO123456789