Geaccrediteerde 2-jarige opleiding tot NFD-therapeut

Geaccrediteerde 2-jarige opleiding tot NFD therapeut (62 ECTS)

NFD staat voor Neuro Fascia Dynamics, dit is een nieuwe methode die ontwikkeld is door Mariëtte de Nes en is ontstaan door invloeden vanuit diverse technieken die onder andere gebruikt worden bij Santai Guasha behandelingen en Fascia release. In deze 2-jarige opleiding NFD-therapeut staat de werking, functionaliteit en behandeling van de fasciale verbindingen centraal.

Deze lichaamsgerichte behandelmethode zorgt ervoor dat op een effectieve manier klachten verholpen kunnen worden. Dit gebeurt door de inzichten vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde en de nieuwe inzichten en kennis over de fascia, voeding en anatomie bij elkaar te brengen.

 

Pas zeer recent zijn er publicaties van wetenschappelijke onderzoeken over de fascie en de functie van dit wonderbaarlijke vlies. Met zijn bijzondere structuur, werking en kracht dat overal in het lichaam aanwezig is, alles omhult en verbindt en tegelijkertijd alles gescheiden en op zijn plek houdt.

 

De opleiding is door de KTNO geaccrediteerd voor 62 ECTS. De volgende beroepsverenigingen hebben onze opleiding erkend:

 

 

 

 

Startdatum: 20 september 2024

 

Locatie:        Horst

Investering: € 4.900,- incl. BTW

 

€ 2.450,– per jaar | Termijnbetaling mogelijk

Fascia is het energetische netwerk waarover prikkeloverdracht plaatsvindt naar onder andere de spieren en de hersenen. We kunnen gerust stellen dat zonder fascia geen leven mogelijk is!

Het fascienetwerk bestaat voor 70% uit “gebonden” water en dat geleidt energie als geen ander weefsel in het lichaam. Als er verstoringen optreden in het lichaam, pijn, ongemak en beperking van de bewegingen optreden dan is de fascia het weefsel waarop gewerkt gaat worden om de klacht te verhelpen.

Ook bij psychische problematiek speelt de werking van de fascie een grote rol doordat de fascia middels prikkeloverdracht over het “gebonden” waternetwerk contact maakt met de hersenen.
Er is inmiddels zoveel kennis en kunde over te dragen over de fascia dat je door middel van lichaamsgerichte therapie vele hedendaagse lichamelijke en psychische klachten kunt behandelen met de NFD-methode®.

De opleiding 2-jarige NFD-therapeut is bij uitstek geschikt als vervolgopleiding voor therapeuten die de opleiding tot Santai Guasha therapeut hebben gevolgd bij Santai Opleidingen. Ook is de opleiding geschikt voor mensen die al lichaamsgericht op klachten werken.

De fascia maakt door zijn wonderbaarlijke werking een hele mooie en interessante overlap naar de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) door de ligging van de meridianen en de energetica daarvan. Daar waar voorheen twijfels bestonden over het bestaan van de meridianen is door middel van wetenschappelijk onderzoek inmiddels aangetoond dat meridianen wel degelijk zichtbaar bestaan. In de 2-jarige opleiding NFD-therapeut komen beide werelden samen.

 

In de lessen besteden wij aandacht aan de opbouw van het skelet, de spieren, de functionaliteit en de verbindingen van de spieren met de fascia volgens de theorie van onder meer T. Myers, D. Lesondak en C. Stecco. Zij hebben duidelijk in beeld gebracht dat bepaalde spiergroepen als een soort wagonnetjes in verbinding staan door de fascie. Die keten van spiergroepen worden in diverse trajecten uitgelegd en deze trajecten vinden hun overlap met de hoofdmeridianen en de tendomusculaire meridianen vanuit de TCG.

Binnen de spierketens kunnen allerlei klachten ontstaan. Je leert de functies van deze spieren kennen en wat voor klachten er in het bewegingsapparaat ontstaan als de spieren niet goed functioneren. Deze kunnen zich laten zien door triggerpoints met afgeleide pijn. Als voorbeeld kun je denken aan Carpaal Tunnelsyndroom, waarbij de oorzaak in de schoudergordel te herleiden is.

Hoe bijzonder is het om in de behandeling van de patiënt twee werelden samen te laten komen. En daardoor kun jij een complementaire behandeling bieden die geweldige resultaten geeft op het gebied van diverse aandoeningen. Denk daarbij aan fibromyalgie, hoofdpijnen, rug- en nekklachten, arm- en been klachten, heupklachten, endometriose, tinnitus, voet – en hand problemen, hartkloppingen, luchtwegproblemen enz. Zo divers en zo fantastisch te behandelen door de nieuwe wetenschap over de werking van Fascia.

In de opleiding 2-jarige NFD-therapeut leer je de NFD-methode® aan die elke les in de praktijk ingezet wordt. Je leert de trajecten van de spiergroepen, de onderlinge samenwerking en de functionaliteit. Daarbij kijken wij ook naar de ligging, werking van meridianen en de energetica gezien vanuit de TCG. Alsook de veelvoorkomende klachten en de behandelprincipes daarvan. Naast de NFD-methode® leer je acupunctuurpunten te behandelen met verblijfsnaaldjes, acupunctuurnaalden en acupressuur als sterke aanvullende behandeling van de hoofdklacht met de NFD-methode®.

Wij besteden aan zowel het fysieke aspect als de psyche van de mens in deze opleiding. Bij de psyche van de mens gaan we nader in op hoe overtuigingen ontstaan en kunnen belemmeren en zelfs kan leiden tot lichamelijke klachten. In de opleiding gaan wij deels in hoe de belemmerende overtuigingen omgezet kunnen worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de theorie van Byron Katie, Bruce Lipton, Paula Bartholomeus en andere vooraanstaande professionals.

 

Je maakt kennis met de werking van Qi (vitaliteit, energie) in het lichaam door middel van Qi Gong (bewegingsleer). Ook komt tijdens de opleiding diverse thema’s aan bod waaronder voeding, tongdiagnostiek en gelaatskunde.

 

 

Het 2e jaar bestaat uit het leren van een goed intakegesprek voeren. Waarna een anamnese uitgevoerd wordt door houdingsanalyse en spiertesten, vervolgens een juiste diagnose te stellen. Vervolgens een behandelplan met behandelprincipe te schrijven en in de praktijk ook uitvoeren. In het 2e jaar diverse veel voorkomende klachten besproken.

De opleiding sluit je af met een eindopdracht. Kortom een heel leerzaam traject waarvan je na deze 2 jaar een vakbekwame en zelfverzekerde NFD-therapeut bent met een brede visie, kennis en kunde waarmee je in staat bent heel veel hedendaagse klachten succesvol te verhelpen.

De eerste twee lesdagen van de opleiding zijn achter elkaar. Wij zorgen voor een diner en er wordt de mogelijkheid geboden om te overnachten. De overnachtingskosten komen voor eigen rekening en maken geen deel uit van de opleidingskosten.

De data van de opleiding die start in 2023 zijn:

De data van de opleiding die start in 2024:

Lesdagen groep 2 start 2024

De opleiding bestaat uit 22 lesdagen verdeeld over 2 jaar. De lesdagen zullen over het algemeen bestaan uit een theoretisch gedeelte in de ochtend en in de middag het praktijk gedeelte. Tijdens deze dagen zijn er altijd 2 docenten aanwezig, zodat er voldoende persoonlijke aandacht is voor alle deelnemers.

De eerste 2 lessen van de opleiding zijn 2 aansluitende dagen, waarbij gekozen is voor de vrijdag naast de reguliere lessen op zaterdagen. Dit is gedaan om de verbinding met de groep tot stand te brengen, omdat men intensief 2 jaar met elkaar optrekt. Wij vinden het van belang dat er een goede harmonie, veiligheid en openheid is binnen de opleidingsgroepen.
Een overnachting zit niet in het tarief en dient de deelnemer zelf te regelen. Wij zullen met de hotelaccomodatie afspraken maken om voldoende kamers beschikbaar te houden.

 

De groepsgrootte is minimaal 10 deelnemers en maximaal 14 deelnemers, waarbij gestreefd wordt naar een even aantal. Doordat wij met 2 docenten op het praktijkgedeelte werken borgen wij dat iedereen voldoende aandacht krijgt om de techniek goed eigen te maken.

 

Het examen bestaat uit het inleveren van een portfolio die is opgebouwd uit:

 • Een intake
 • Een anamneseverslag
 • Diagnosticering
 • spiertesten
 • Behandelplan
 • Behandelprincipe
 • Verslag van praktische casussen
 • Reflectie

Er wordt dus geen theorie-examen afgenomen, omdat wij van mening zijn dat het inzetten van van leerstof in de praktijk de meest effectieve manier van onderwijs is voor deze opleiding.

Je krijgt niet automatisch een bevestiging van inschrijving vanuit het systeem. Wij proberen binnen 1 werkdag een persoonlijke bevestiging per mail te sturen.
het lesgeld dient voor aanvang betaald te zijn. Bij betaling in termijnen dien je rekening te houden dat de 1e en 2e lesdag in gelijkertijd worden gefactureerd.
Algemene voorwaarden zijn te lezen op de volgende pagina https://sympathosacademie.nl/algemene-voorwaarden/
Voer hier het volledige nummer in. bijvoorbeeld NL99RABO123456789

Om toegelaten te worden tot de opleiding gelden één van de volgende eisen:

 1. Je bent gediplomeerd Santai Guasha Therapeut.
 2. Je hebt geen diploma Santai Guasha Therapeut, maar hebt wel alle lessen gevolgd.
 3. Je bent geen Guasha Therapeut, maar hebt basiskennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)  en hebt de themadag Werken op Fascia gevolgd.
  De kennis van TCG kan opgedaan zijn via de themadag 5 elementen