1 jarige opleiding tot fascia therapeut

1-jarige opleiding tot fasciatherapeut

Fascia Therapie Opleiding  Sympathos Academie

In slechts bijna één jaar kun je worden opgeleid tot een volwaardige fasciatherapeut bij de Sympathos Academie. We putten uit de meest actuele kennis over fascia en verbinden deze met de principes van de Chinese geneeskunde, waaronder de Vijf Elementen, meridianen en acupunctuurpunten. Dit biedt een diepgaand begrip van de complexiteit van ons lichaam en hoe we effectief kunnen werken met de juiste kennis en vaardigheden. Door deze benadering kunnen zowel fysieke als mentale klachten rechtstreeks vanaf de bron worden aangepakt.

Binnen onze lichaamsgerichte benadering maken we gebruik van de NFD-methode ® (Neuro Fascia Dynamics). Deze innovatieve methode, ontwikkeld door Mariëtte de Nes, is geïnspireerd door diverse technieken, waaronder die gebruikt worden bij Santai Guasha behandelingen en Fascia release. Daarnaast passen we ook Medical Taping toe, werken we met Crosslinqtapes en gebruiken we verblijfsnaaldjes of vaccaria-zaadjes ter ondersteuning.

Onze lessen zijn zo opgebouwd dat ’s ochtends de theoretische aspecten worden behandeld, gevolgd door een heerlijke lunch en een middag vol praktijkgerichte activiteiten. Tijdens de praktijkgedeeltes wordt gewerkt met specifieke casussen, zoals Hooikoorts, Fibromyalgie en Hielspoor.

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die al ervaring heeft met lichaamsgericht werk. Met maximaal 14 deelnemers per praktijksessie, bieden twee ervaren docenten voldoende individuele aandacht om de technieken correct toe te passen, zelfs voor diegenen met minder ervaring.

De opleiding is door de KTNO geaccrediteerd voor 39 ECTS. De volgende beroepsverenigingen hebben onze opleiding erkend:

 

 

 

 

Startdatum: 20 september 2024

 

Locatie:        Horst

Investering: € 1.900,- excl. BTW

 

Termijnbetaling mogelijk

1-jarige opleiding fasciatherapeut

Fascia is het energetische netwerk waarover prikkeloverdracht plaatsvindt naar onder andere de spieren en de hersenen. We kunnen gerust stellen dat zonder fascia geen leven mogelijk is! Hoe je hier op kunt werken laten wij zien in de 10-daagse opleiding fasciatherapeut.

Het fascienetwerk bestaat voor 70% uit “gebonden” water en dat geleidt energie als geen ander weefsel in het lichaam. Als er verstoringen optreden in het lichaam, pijn, ongemak en beperking van de bewegingen optreden dan is de fascia het weefsel waarop gewerkt gaat worden om de klacht te verhelpen.

Ook bij psychische problematiek speelt de werking van de fascie een grote rol doordat de fascia middels prikkeloverdracht over het “gebonden” waternetwerk contact maakt met de hersenen.
Er is inmiddels zoveel kennis en kunde over te dragen over de fascia dat je door middel van lichaamsgerichte therapie vele hedendaagse lichamelijke en psychische klachten kunt behandelen met de NFD-methode®.

 

Fascia en meridianen

De fascia maakt door zijn wonderbaarlijke werking een hele mooie en interessante overlap naar de  Chinese Geneeskunde door de ligging van de meridianen en de energetica daarvan. Daar waar voorheen twijfels bestonden over het bestaan van de meridianen is door middel van wetenschappelijk onderzoek inmiddels aangetoond dat meridianen wel degelijk zichtbaar bestaan. In de 10-daagse opleiding Fasciatherapeut komen beide werelden samen.

In de lessen besteden wij aandacht aan de opbouw van het skelet, de spieren, de functionaliteit en de verbindingen van de spieren met de fascia volgens de theorie van onder meer T. Myers, D. Lesondak en C. Stecco. Zij hebben duidelijk in beeld gebracht dat bepaalde spiergroepen als een soort wagonnetjes in verbinding staan door de fascie. Die keten van spiergroepen worden in diverse trajecten uitgelegd en deze trajecten vinden hun overlap met de hoofdmeridianen en de tendomusculaire meridianen vanuit de Chinese Geneeskunde.

Binnen de spierketens kunnen allerlei klachten ontstaan. Je leert de functies van deze spieren kennen en wat voor klachten er in het bewegingsapparaat ontstaan als de spieren niet goed functioneren. Deze kunnen zich laten zien door triggerpoints met afgeleide pijn. Als voorbeeld kun je denken aan Carpaal Tunnelsyndroom, waarbij de oorzaak in de schoudergordel te herleiden is.

Behandelingen op basis van kennis

Hoe bijzonder is het om in de behandeling van de patiënt twee werelden samen te laten komen. En daardoor kun jij een complementaire behandeling bieden die geweldige resultaten geeft op het gebied van diverse aandoeningen. Denk daarbij aan fibromyalgie, hoofdpijnen, rug- en nekklachten, arm- en been klachten, heupklachten, endometriose, tinnitus, voet – en hand problemen, hartkloppingen, luchtwegproblemen enz. Zo divers en zo fantastisch te behandelen door de nieuwe wetenschap over de werking van Fascia.

In de 10-daagse opleiding leer je de NFD-methode® aan die elke les in de praktijk ingezet wordt. Je leert de trajecten van de spiergroepen, de onderlinge samenwerking en de functionaliteit. Daarbij kijken wij ook naar de ligging, werking van meridianen en de energetica gezien vanuit de TCG. Alsook de veelvoorkomende klachten en de behandelprincipes daarvan. Naast de NFD-methode® leer je acupunctuurpunten te behandelen met verblijfsnaaldjes, acupunctuurnaalden en acupressuur en zetten wij Medical Taping in.
Na deze 10-daagse kun jij ons masterclasses volgen om nog meer te verdiepen.

Psyche en emoties

Wij besteden aan zowel het fysieke aspect als de psyche van de mens in deze opleiding. Bij de psyche van de mens gaan we nader in op hoe overtuigingen ontstaan en kunnen belemmeren en zelfs kan leiden tot lichamelijke klachten.

Examen

De opleiding sluit je af met een eindopdracht. Kortom een heel leerzaam traject waarvan je na deze 10 dagen  een vakbekwame en zelfverzekerde fascia-therapeut bent.

 

Voor welke doelgroep

Deze 10-daagse is geschikt voor alle lichaamsgerichte therapeuten zoals, guashatherapeuten,  masseurs, fysiotherapeuten, kinesiologen, coaches die ook op het lichaam willen werken, voetreflextherapeuten, kinesiologen, etc.. Neem bij twijfel contact op met ons.

De eerste twee lesdagen van de opleiding zijn achter elkaar. Wij zorgen voor een diner en er wordt de mogelijkheid geboden om te overnachten. De overnachtingskosten komen voor eigen rekening en maken geen deel uit van de opleidingskosten.

Start groep in 2024

Start groep 2025

De opleiding bestaat uit 10 lesdagen. De lesdagen zullen over het algemeen bestaan uit een theoretisch gedeelte in de ochtend en in de middag het praktijk gedeelte. Tijdens deze dagen zijn er altijd 2 docenten aanwezig, zodat er voldoende persoonlijke aandacht is voor alle deelnemers.

De eerste 2 lessen van de opleiding zijn 2 aansluitende dagen, waarbij gekozen is voor de vrijdag naast de reguliere lessen op zaterdagen. Dit is gedaan om de verbinding met de groep tot stand te brengen, omdat men intensief 10 dagen met elkaar optrekt. Wij vinden het van belang dat er een goede harmonie, veiligheid en openheid is binnen de opleidingsgroepen.
Een overnachting zit niet in het tarief en dient de deelnemer zelf te regelen. Wij zullen met de hotelaccomodatie afspraken maken om voldoende kamers beschikbaar te houden.

 

De groepsgrootte is minimaal 10 deelnemers en maximaal 14 deelnemers, waarbij gestreefd wordt naar een even aantal. Doordat wij met 2 docenten op het praktijkgedeelte werken borgen wij dat iedereen voldoende aandacht krijgt om de techniek goed eigen te maken.

 

Het examen bestaat uit het inleveren van een portfolio die is opgebouwd uit:

 • Een intake
 • Een anamneseverslag
 • Diagnosticering
 • Behandelplan
 • Behandelprincipe
 • Verslag van praktische casussen
 • Reflectie

Er wordt dus geen theorie-examen afgenomen, omdat wij van mening zijn dat het inzetten van van leerstof in de praktijk de meest effectieve manier van onderwijs is voor deze opleiding.

Inschrijformulier 1-jarige opleiding Fasciatherapeut
Registration Form
Je krijgt niet automatisch een bevestiging van inschrijving vanuit het systeem. Wij proberen binnen 1 werkdag een persoonlijke bevestiging per mail te sturen.
het lesgeld dient voor aanvang betaald te zijn. Bij betaling in termijnen dien je rekening te houden dat de 1e en 2e lesdag in gelijkertijd worden gefactureerd.
Algemene voorwaarden zijn te lezen op de volgende pagina https://sympathosacademie.nl/algemene-voorwaarden/

Om toegelaten te worden tot de opleiding gelden één van de volgende eisen:

 1. Je bent een lichaamsgerichte therapeut.
  of
 2. Je bent nog geen lichaamsgerichte therapeut, maar hebt wel kennis van de Chinese Geneeskunde (5-elementen, meridianen,acupunctuurpunten)